Miksi muovi on ylivoimainen pakkausmateriaali elintarviketeollisuudessa

Muovin käyttö pakkausmateriaalina herättää erilaisia ajatuksia. Yleisesti muovi mielletään negatiiviseksi ja yhdistetään ilmastonmuutosta kiihdyttävään kertakäyttökulttuuriin. Muovilla on syystäkin huono maine, koska sitä päätyy paljon luontoon ja valtameriin. Suomi on kuitenkin yksi jätehuollon ja kierrätyksen edelläkävijöistä. Suomessa hieman yli 56 % jätteestä energiahyödynnetään polttamalla, ja siitä tuotetaan sähköä ja lämpöä. Jätteen materiaalihyödyntämisen osuus on noin 43 %, joista erityisesti muovin osuus on voimakkaassa kasvussa. Nykyään alle yksi prosentti syntyvästä jätteestä päätyy kaatopaikalle. (Tilastokeskus, 2020). Suomella on työkalut viedä jätehuolto-osaamista maailmalle ja olla osana merien roskaantumisen ehkäisemistä.

Muovi on ihanteellinen materiaali kierrätyksen näkökulmasta. Muovin voi parhaim­millaan kierrättää noin kymmenen kertaa ennen kuin se päätyy energiantuotantoon. Sen arvo siis säilyy pitkään kierrä­tet­tä­vyytensä ansiosta.  Suomessa muovin kierrätys on nykyään helppoa eikä kuluta paljon energiaa. Toki jätteen synnyn ehkäisy on ensisijainen tavoite ja jokaisen tulee pohtia omaa kulutuskäyttäytymistä ja pyrkiä kierrättämään mahdollisimman hyvin.

Suomen kotitalouksien muovijäte käsitellään Fortumin muovijalostamossa Riihimäellä, jossa muovit lajitellaan eri muovilaatuihin infrapunaerottimella. Niistä valmistetaan uusiomuoviraetta, jota käytetään mm. tiskiharjojen, kukkaruukkujen ja jätesäkkien valmistamiseen. Muovinkeräysastian löytää lähimmästä RINKI-kierrätyspisteestä tai keräysastian voi hankkia omaan pihaan.

Tällä hetkellä muovi on ylivoimainen materiaali mm. elintarvikkeiden ja lääkkeiden säilymisen kannalta. Lisäksi se on kevyttä ja kestävää. Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta arviolta 10–15 prosenttia päätyy ruokahävikiksi, joka vastaa määränä noin 400 miljoonaa kiloa. (Motiva, 2021). Tuotteen hyvä säilyvyys vähentää ruokahävikkiä ja siten ehkäisee luonnonvarojen tuhlaamista. Toisin sanoen muovirasian käyttö pakkauksissa vähentää ruokahävikkiä.

Pinoalle tärkeitä arvoja ovat ekologisuus ja tuotannon pieni hiilijalanjälki. Matkalla kohti pienempää hiilijalanjälkeä Pinoalla on kokeiltu erilaisia pakkausvaihtoehtoja ja -materiaaleja, kuten biohajoavaa muovia ja kartonkia. Nämä pakkaukset eivät osoittautuneet optimaalisiksi tuotteen säilyvyyden kannalta ja niiden kierrätys koettiin hankalaksi. Toisaalta tavoitteena on tarjota kuluttajaystävällinen hinta. Edellä mainituista syistä Pinoan versot pakataan R-PET (01) uusiomuovirasioihin, jotka on valmistettu jo kerran käytössä olleesta muovista, kuten PET-muovipulloista. Sen lisäksi, että tuote säilyy pidempään, se on helppo kierrättää. Pinoalla pyritään materiaalihyödyntämään mahdollisimman suuri osa jätteistä jokaisessa tuontantoprosessin vaiheessa hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Muovi valmistetaan perinteisesti raakaöljystä. Nykyään myös uusiutuvista raaka-aineista,  kuten maissista ja selluloosasta, voidaan valmistaa muovia. Uusiutuvista raaka-aineista valmistettua muovia kutsutaan biomuoviksi. Jo kerran käytössä olleesta muovista valmistetaan uusiomuovia. Yhden kierrätysmuovitonnin valmistamisessa säästyy noin 3500 litraa öljyä neitseellisen muovin valmistamiseen verrattuna. Kierrä­tys­muo­vista valmis­tetut tuotteet siis säästävät luonnon­varoja. (Lassila & Tikanoja, 2021).