Rucola on versona vähemmän kitkerä, mutta ravintorikkaampi

Rucola on erityisesti italialaisen keittiön kulmakiviä: sanotaankin, ettei Italiassa ole ravintolaa, joiden ruokaistalta ei löytyisi rucolaa jossakin muodossa. Tunnusomainen huumaava tuoksu ja maku sopii erityisen hyvin yhteen juusto- ja liharuokien (tai ylipäätään rasvaisten ruokien) kanssa, ja erityisen usein sitä löytääkin pizzan päältä.

Myös Suomessa rucolan suosio on kasvanut tasaisesti: hurmaavan makuprofiilin omaavaa lehtivihannesta löytyy lähes jokaisen kaupan hyllyltä sekä monista ravintoloista. Rucolaa nykyään myös viljellään Suomessa. Hieman uudempi tulokas Suomen markkinoille on rucolan versot: kyseessä on täsmälleen sama kasvi, mutta sato korjataan huomattavasti nuorempana. Rucolanversot ovat tasaisesti kasvattaneet suosiotaan vuosien varrella, eikä syyttä.

Rucolanverso on rucolan tavoin mausteisen voimakkaan makuinen, ja nuoressa kasvissa maku on erittäin intensiivinen, kuin tiivistetty. Maku on samalla kuitenkin makeampi ja vähemmän kitkerä kuin aikuisessa rucolassa. Kitkerä maku muodostuu lehtiin vasta kasvin varttuessa. Rucolanverso on luonnollisesti aikuista kasvia pienempi, ja pienet, pehmeät lehdet ovat sydämenmuotoiset. Maku ja ulkonäkö eivät tosin ole ainoita asioita, mihin kasvusyklin lyhentäminen rucolassa vaikuttaa. Lukemalla tämän blogin opit, miksi rucolanversot ovat parempi vaihtoehto terveyden ja ympäristön kannalta kuin aikuinen rucola.

Rucola versot

 

Ravintorikkaat rucolanversot

Vaikka aikuinen rucolakaan ei ole millään mittarilla terveydelle haitallista, rucolanversot ovat aikuiseen kasviin verrattuna vielä huomattavasti terveellisempiä. Tämä johtuu korkeammasta välttämättömien ravintoaineiden pitoisuudesta. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että aika on kaikkien kasvisten ravintopitoisuuden vihollinen. Lähes kaikki kasvit ovat ravintopitoisimmillaan versoina, eikä rucolakaan ole tähän sääntöön poikkeus.

Ensimmäisen kasvuvaiheen aikana rucolakasvi käyttää siemenestä ja valosta saatavaa energiaa vitamiinien tuottamiseen, ja imee itseensä maaperästä mineraaleja valmistautuessaan kasvupyrähdykseen. Kasvaessaan tästä edelleen aikuiseksi kasvi imee juuriston avulla itseensä runsaasti vettä, jolloin kasvi kasvaa vauhdikkaasti, mutta ravintosisältö niin sanotusti laimenee. Kun kasvi korjataan ennen aikuistumista, se ei ehdi vielä laimentua, vaan on äärimmäisen ravintotiheä. Lisäksi nuoressa kasvissa on matalampi nitraattipitoisuus, mikä on myöskin terveyden kannalta hyvä asia.

Äärimmäisen ravinteikkaat rucolanversot sisältävät runsaasti kuitua ja proteiinia, sekä merkittäviä pitoisuuksia folaattia, K- ja C- vitamiineja, kaliumia, kalsiumia ja mangaania. Tutustu ravintosisältöön alla olevasta taulukosta.

Ravintoaine
per 100 g rucolanversoja
Energia 25 kcal
Proteiini 2.58 g
Rasva 0.66 g
Hiilihydraatti 3.65 g
Kuitu 1.6 g
K-vitamiini 108.6 µg 145 %*
C-vitamiini 15 mg 19 %*
Folaatti 97 µg 49 %*
Kalium 369 mg 18 %*
Kalsium 160 mg 20 %*
Mangaani 0.321 mg 16 %*

*Osuus päivittäisen saannin vertailuarvosta.

Miten ravintoaineet vaikuttavat kehossa?

 • K-vitamiini edistää normaalia veren hyytymistä.
 • C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista edistäen näin normaalia verisuoniston, luuston, ikenien, ihon ja hampaiden toimintaa.
 • Folaatti edistää normaalia aminohapposynteesiä sekä normaalia veren muodostumista ja psykologista toimintaa. Folaatin saanti on erityisen tärkeää raskaana oleville. (lue lisää aiheesta täältä)
 • Kalium osallistuu normaaliin hermojärjestelmän ja lihaksiston toimintaan sekä normaalin verenpaineen ylläpitoon.
 • Kalsiumia tarvitaan mm. normaalin luuston ja hampaiden ylläpitoon, ja se edistää normaalia hermovälitystä, lihasten toimintaa sekä ruuansulatusentsyymien toimintaa.
 • Mangaani edistää sidekudoksen normaalia muodostumista ja luuston pysymistä normaalina.

Rucolanversojen lisäksi kannattaa ehdottomasti tutustua myös muihin syötäviin versoihin; tuotekategoriasta löytyy makuprofiililtaan ja käyttötavoiltaan keskenään hyvinkin erilaisia lajikkeita. Äärimmäisen ravintotiheät kasvit tuovat mainion lisän tasapainoiseen ruokavalioon. Suomalaisten ruokakauppojen valikoimasta löytyy muun muassa herneen-, auringonkukan-, retiisin- ja parsakaalinversoja.

Lue lisää auringonkukanversoista

Miten käyttää rucolanversoja: 6 vinkkiä!

Rucola on erittäin suosittu raaka-aine etenkin eteläeurooppalaisessa keittiössä. Voimakkaan aromikasta versoa voi käyttää erityisesti lisäämään makua erilaisiin annoksiin, ja samalla se tuo annokseen mittavan määrän ravintoaineita.

 1. Sekoita versoja salaattipohjaan
 2. Lisää rucolan versoja suolaisten leivonnaisten joukkoon tai koristeeksi
 3. Korvaa pestossa basilika osittain tai kokonaan rucolanversoilla
 4. Ripottele versoja runsaasti pizzan päälle aikuisen rucolan tavoin
 5. Korvaa rucolanversoilla salaatti hampurilaisessa
 6. Lisää aamupalalla runsas kourallinen rucolanversoja voileivän tai munakkaan päälle

Miksi versojen kasvatus on hyväksi ympäristölle?

Rucolanversojen kasvusykli on vain noin 7-10 päivää. Aikuisen rucolan kasvatukseen puolestaan kuluu aikaa jopa 45-60 päivää. Lyhyempi kasvusykli tarkoittaa, että versojen kasvatukseen kuluu tuotettua kiloa kohden vain murto-osa maapinta-alaa, sähköä ja vettä. Toisin sanoen, versoja pystytään tuottamaan samoilla resursseilla moninkertainen määrä, ja lopputulos on myös ravintosisällöltään moninkertainen.

Lyhyen kasvusyklinsä aikana versot eivät vaadi juurikaan ylimääräisiä lannoitteita tai torjunta-aineita. Lisälannoitteita voidaan antaa pieniä määriä turvaamaan kasvin tasapainoinen ravinteiden saanti ja terve kasvu, mutta se ei ole pakollista, sillä lyhyen syklin aikana lannoitteiden hyödyt ovat hyvin pienet. Kasvitaudit tai hyönteiset eivät ehdi iskeä versoihin niiden lyhyen kasvusyklin aikana, varsinkaan jos puhutaan sisätiloissa kontrolloiduissa olosuhteissa kasvatettavista versoista. Modernin vertikaaliviljelyn tarjoamat mahdollisuudet kasvatukseen tarkoittavat, että versoja pystytään kasvattamaan tehokkaasti jopa pienessä tilassa kaupungissa.

Versot kasvavat kontrolloiduissa olosuhteissa nopeasti ja tehokkaasti, ja vaativat siksi keinovaloa, ravinteita ja kasteluvettä huomattavasti vähemmän, kuin kasvihuoneessa kasvatettavat ruukkusalaatit. Sisätilojen hyvän eristyksen, hygienian ja versojen nopean kasvusyklin ansiosta kasvit saavat kasvaa puhtaassa ympäristössä ilman torjunta-aineita. Kasveille optimoitujen kasvuolosuhteiden ansiosta vertikaaliviljellyt rucolanversot ovat myös poikkeuksellisen maukkaita ja ravinteikkaita.

Viljelijät tarkastavat rucolan versoja vertikaaliviljelmällä.

Lisälukemista

Do you know your Arugula Microgreens like you know your Blue Mountain Coffee?

Versot osana hyvinvointia

Myytti pinaatin rautapitoisuudesta