Tilatehokasta viljelyä uusissa toimitiloissa

Uusi toimitila Keran halleilla

Kesän 2022 aikana olemme rakentaneet uuden vertikaaliviljelmän Espooseen, Keran halleille. Viljelyyn käytettävä lattiapinta-ala on vain 90 m², mutta viljelypinta-alaa on yhteensä noin 450 m² ja kasvun varaa on vielä yli tuplasti. 

Entisen logistiikkakeskuksen hallissa tuotanto on jo kovassa vauhdissa. Uuden viljelmän fokus on versojen viljelyssä, mutta kuudessa kerroksessa kasvatetaan myös yrttejä ja syötäviä kukkia. Rakenteilla on vielä teknologiaosastomme kehittämä uudenlainen tuotantoympäristö. Viisikerroksisessa yksikössä pystytään 37 neliömetrin lattiapinta-alalla tuottamaan jopa 34 000 pussia versoja kuukaudessa, mikä tarkoittaa noin 56 kilogramman kuukausisatoa yhtä lattianeliötä kohden. Vastaava luku kasvihuoneessa viljellylle jäävuorisalaatille on noin 5 kiloa.

Poikkeuksellisen hyvän tilatehokkuuden lisäksi kehittämämme tuotantoympäristö vähentää viljelyyn liittyvää manuaalista työtä. Sen avulla voidaan esimerkiksi ohjata täsmäkastelua sekä ilmankiertoa langattomasti digitaalisella ohjauselektroniikalla, joka hyödyntää moderneja IoT-standardeja.

Miksi keskitymme tuotannossamme versoihin?

Vielä 70-luvulla salaatti oli suomalaisille vähän käytetty uusi tuttavuus. Salaattien käyttö on vuosien varrella selvästi lisääntynyt ihmisten pohtiessa enemmän ja enemmän ruokavalion vaikutusta terveyteen, ja nykypäivänä salaatti onkin arkinen tuote ruokapöydissämme. Kuten salaatti 70-luvulla, 2020-luvulla versot ovat suomalaisten keittiöissä vielä vähän käytetty tuoteryhmä. Herneenverso on toki tuttu herkku monelle, mutta toistaiseksi harvalle tulee mieleen esimerkiksi arkisalaatin korvaaminen auringonkukanversoilla.

Me Pinoalla uskomme kuitenkin versojen löytävän tiensä jatkossa yhä useammin suomalaisten keittiöihin, sillä versot pesevät tavalliset salaatit niin maussa kuin ravinnepitoisuudessa. Muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa meidän on omaksuttava uudenlaisia viljelykasveja ja -menetelmiä. Vertikaaliviljely on sääolosuhteille resistentti viljelymenetelmä, ja erityisesti versojen kasvattaminen kerroksittain säästää merkittävästi yhden ruokakilon tuottamiseen käytettäviä resursseja.

Tehokkuuden taustalla on versojen nopea kasvusykli: esimerkiksi retiisinversojen kohdalla sato voidaan korjata jo 8 päivän kuluttua kylvöstä, kun esimerkiksi lehtisalaatin kasvuaika on jopa 4–5 viikkoa. Miksi käyttäisimme aikaa, tilaa, vettä ja sähköä siihen, että kasvattaisimme kasvin aikuiseksi salaatiksi, kun jo versosta löytyy kaikki kasvun ainekset, kuten vitamiinit ja kivennäisaineet, tiiviimmässä muodossa? 

Vertikaaliviljelyn mahdollistama tila- ja resurssitehokkuus sekä versojen nopeakasvuisuus ja korkea ravinnetiheys ovat lupaava yhdistelmä, jolla uskomme olevan tärkeä rooli kasvavan ja kaupungistuvan väestön ruoka- ja ravinneturvan saavuttamisessa.

Pinoan versot ruokakaupoissa